Blog

Učiť sa, učiť sa, učiť sa….

Napísané 9. Máj.

Na úvod si pomôžem múdrymi slovami Antona Pavloviča Čechova:

„ Dúfam, že budem študentom do konca života“.

Citát si môže každý vyložiť po svojom, pravda je však taká, že väčšina z nás  by si priala vrátiť sa do študentských čias. Otázkou zostáva, či rovnako túžime aj po ďalšom vzdelaní.

 learn

Istý čas som žila v Amerike. Na tamojších ľuďoch ma fascinovalo, že sa neustále vzdelávali. Niektorí si robili kurzy trénerstva, iní brali hodiny spevu, či kreslenia. Našli sa dokonca aj takí, ktorí v štyridsiatke začali študovať medicínu, hoci dovtedy pracovali ako ekonómovia. Väčšina sa však dovzdelávala v rámci svojho „fachu“.

Moja priateľka, s ktorou som kedysi študovala na univerzite, ma prekvapuje a trochu aj zahanbuje tým, že je neustále študentkou rôznych on-line kurzov v odbore ekonómia. Týmto spôsobom si nielen dopĺňa potrebné vedomosti pre svoj „job“, ale udržuje si mozog v kondícii. Vzdelanie už nie je len nadhodnotou, stáva sa nevyhnutnosťou. Závideniahodné sú samozrejme nekonečné možnosti, ktoré americký systém ponúka, avšak podľa môjho názoru je to vo veľkej časti o tlaku dopytu na ponuku. A ten je na oboch stranách v U.S. obrovský.

Z okolia mojich známych a klientov je len pár (tých pozdravujem a obdivujem), ktorí majú toľko zanietenia a túžby po vzdelaní, že aj napriek enormnému času, vysokým nákladom a pravdepodobne aj nedoceneniu v „brandži“ niektoré štúdiá absolvujú.

Ja pracujem v event marketingu už sedemnásty rok a aj napriek dlhodobej praxi, cítim potrebu dozvedieť sa viac. Právne normy, bezpečnosť pri eventoch, etika, možnosti prepojenia event marketingu s ostatnými marketingovými nástrojmi. To sú všetko témy, o ktorých informácie z bežne dostupných zdrojov, prípadne konferencií nezoženiete. Jediná možnosť je teda podstúpiť niektorý z on – line kurzov na univerzitách.

Čo dodať na záver.

Možnosti sú, avšak trhová klíma, veľkosť budgetov našich klientov, či ambície  agentúr a ľudí v nich netlačia na nutnosť sa v rámci event marketingu dovzdelávať. Pevne verím, že čas trénovať naše mozgy po skončení škôl určite príde. A dúfam, že to bude také bežné, ako je dnes bežné chodiť na jogu, či behať maratóny.